Hydraterende vegan salade

Salades. Ik ben er gek op. Voor mij is het net snoepen. Ik kan ze in talloze variaties maken. Wanneer ik een goede salade maak met smaken en ingrediënten combinaties die goed bij elkaar passen, dan kan ik daar zo ontzettend van genieten. Deze vegan salade is licht verteerbaar en zo lekker dat je ervan blijft eten. Simpel en snel te bereiden. Deze variant bevat groenten die een hoge vochtgehalte hebben. Heel goed om je lijf en huid van binnenuit extra te hydrateren. De verschillend gesneden texturen van de groenten zorgen voor een extra smakelijke eetbeleving.

Hak, snijd, mix en geniet!

Voor het maken voor dit gerecht heb je een Spiraalsnijder en een schaar nodig. 

Gangen
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Tijd
Bereidingstijd: 5 min Kooktijd: 10 min Totale Tijd: 15 minuten
Porties 1
Beste Seizoen Geschikt voor het hele jaar
Ingredienten
  • 1 courgette
  • 1/2 komkommer
  • 1 little gem
  • 4 radijsjes (in blokjes gesneden)
  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • 1/2 avocado
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • 2 stengels koriander
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel witte azijn
  • 1 eetlepel hummus
Instructies
  1. Was de courgette, komkommer, tomaat en radijsjes

  2. Schil de komkommer en maak van de ongeschilde courgette en de geschilde komkommer slierten met de spiraalsnijder. Knip de lange slierten eenmaal door met een schaar. Doe deze in de de schaal of kom.

  3. Maak de ui schoon en snijd die in kleine blokjes. Leg deze in een apart kommetje met azijn.

  4. Maak de radijsjes schoon en hak in partjes. Doe dit ook met de tomaten en de little gem.

  5. Pel de avocado uit de schil met een lepel en snijd in schijfjes.

  6. Hak de koriander middelfijn

  7. Leg alle ingrediënten bovenop de met de spirelli gesneden courgette en komkommer. Doe de ingelegde ui met vocht van de azijn erbij.

  8. voeg één eetlepel hummus toe en garneer deze met zwarte sesamzaadjes.

  9. Voeg toe: extra vierge olijfolie, limoen sap, gehakte koriander en zout & peper.

Notities

Spiraalsnijder
Ik ben gek op deze kitchen tool. Je hebt ze in alle soorten en maten. Ik heb er meerdere, maar geloof me hou het simpel. Een spiraalsnijder moet vooral lekker makkelijk in gebruik zijn en snel schoon te maken, anders is de kans dat je het niet snel gebruikt groot. Ik gebruik een spiraalsnijder van het merk Gefu die voor een paar tientjes te verkrijgen is bij o.a. de Blokker. Maar waar is dit ding nou goed voor en heb je het echt nodig? Ik zeg JAA! Het gaat mij niet alleen om de leuke slierten die je met een spiraalsnijder kunt maken. Het gaat mij vooral om de textuur van de groenten. Ik vind dat een dressing beter wordt opgenomen wanneer je je groenten in slierten snijdt. Het is gewoon een andere beleving. Door de fijne textuur van de groenten hoef je minder lang te kauwen op rauwkost. Dat ik vind ik persoonlijk heel fijn. 

Koriander
Veel mensen vinden koriander niet lekker. Dat komt door een aantal stoffen in de koriander. In koriander zit het stofje genaamd 'aldehyden'. Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die koriander niet lekker vinden de smaak associëren met de geur van zeep, want dit stofje zit ook in zeep. Mensen die een hekel hebben aan koriander, blijken gevoelig te zijn voor onverzadigde aldehyden in het kruid. Ze ruiken die beter en vinden dat ze stinken. Kan je Koriander niet verdragen, vervang deze dan door Italiaanse platte peterselie. 

Zwarte sesamzaad
Zowel witte als zwarte sesamzaad is een goede bron van mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor en koper. Deze zijn rijk aan antioxidanten en bevatten hoogwaardige eiwitten en vezels. De zwarte sesamzaad heb ik standaard in mijn keukenkastje. Het heeft een rijke, volle smaak met een aroma van noten. De smaak van de zwarte sesam is meer uitgesproken dan bij de witte sesamzaad. Als je de zaadjes even roostert in een koekenpan gaan ze heerlijk nootachtig geuren. Een echte superfood die je voor de afwisseling kunt toevoegen aan je gerechten. Heerlijk in combinatie met avocado en hummus. 

Ingelegde rode ui
Een echte 'must have' smaakmaker in salades en andere koude gerechten. Doordat je de rode ui in azijn legt verdwijnt de scherpe smaak en komt de zoete smaak van de ui naar boven. Voor mensen die vaak last hebben van hun maag door rauwe ui is dit een hele goede manier om toch te kunnen genieten van uien. Ik merk in ieder geval dat ik veel minder last heb van een opgeblazen buik wanneer ik uien bak, kook of inleg met azijn. De reden dat sommige mensen last hebben van buikkrampen na het eten van uien is omdat in bepaalde producten voedingsvezels zitten die je lichaam niet zelf kan verteren, maar zorgen voor een fermentatieproces in je darmen. Sommige mensen zijn gevoelig hiervoor en krijgen veel last van een opgeblazen gevoel. Luister goed naar je lijf en experimenteer met verschillende bereidingen van producten. Als je niet tegen rauwe ui kunt betekent het niet dat je ook last krijgt wanneer je deze op een andere wijze klaarmaakt. Ik ben altijd heel open-minded omdat ik geloof dat een gevarieerde voedingspatroon goed is voor je immuunsysteem. Daarom probeer ik ook producten uit waar ik gevoelig voor ben. Ik probeer verschillende bereidingen, zodat ik erachter kan komen van welke bereiding ik minder of geen last krijg. 

 
 
 
 
Keywords: Vegan, lekkeresalades, salade, sladbowl, gezondeten, lekkereten, healthylifestyle, gezond, healthy, salad, receipe, gezondreceptje, saladerecept, spirelli